Termőföldtől az asztalig

A termőföldtől az asztalig – ez a jelmondata a sárrétudvari Lendvai családnak, akik megtermelik, feldolgozzák és közvetlenül a fogyasztókhoz juttatják el az élelmiszert. A Servet 2000 Kft. üzemavatóján a földművelésügyi miniszter vágta át a díszszalagot, majd megnézhettük, hol dolgozzák fel a helyi tejet és szarvasmarhát.

Tej- és húsfeldolgozó üzem létesült a településen, dr. Lendvai Csaba és felesége, Nagy Hajnal által megtermelt helyi alapanyagokra épülve. A (Nagykárolyból és Székelyudvarhelyből ) 25 éve a településre költöző házaspár 2000-ben alapított szövetkezetet, amely mára 360 szarvasmarhát, ebből 150 fejősállatot birtokol. Több településen már mozgóautóval értékesítik a tejet, ám a felesleg okán hozták létre a feldolgozót. Nyolc éve megvették a régi helyi malmot, abban alakították ki a pénteken átadott üzemegységeket, de terménytárolóval is rendelkeznek.

Távlati terveik között szerepel “gasztrokulturális centrum” kialakítása, amelynek agrárinformációs konferenciaterem is része lenne. – 2300 milliárd forintot termel évente a mezőgazdaság, ezt az élelmiszeripar megduplázza, s a kereskedelem csak ezután jön – fogalmazott dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az átadón hozzátéve, ha a helyi termék helyben válik késztermékké, a jövedelem, s a fiatalok is ott maradhatnak.

Sajt, joghurt, kakaó, pasztőrözött tej, a húsfeldolgozóban pedig szárazáru: sonka, szalonna, zsír, szalámi készül hamarosan.

Share